11-04-2024

In juli opent de Corbulotunnel. Ter voorbereiding oefenen de hulpdiensten uit Hollands Midden in april diverse calamiteitenscenario’s. Dat doen ze virtueel, in een zogenoemde XVR-training waarin een computersimulatie van de Corbulotunnel wordt gebruikt.

Wat als er een groot ongeluk gebeurt in de tunnel? Bijvoorbeeld met veel rookontwikkeling en slachtoffers. Het bestrijden van een calamiteit in een tunnel, vereist een specifieke aanpak. Crisisfunctionarissen van brandweer, politie, gemeenten, Rijkswaterstaat en GHOR trainen in totaal drie scenario’s die zich allemaal afspelen in de virtueel nagebootste Corbulotunnel. Met behulp van een joystick bestrijden de crisisfunctionarissen de calamiteiten. De Veiligheidsregio Hollands Midden en Rijkswaterstaat organiseren de XVR-training. Vanuit GHOR Hollands Midden nemen Officieren van Dienst Geneeskundig (OvDG-en) deel aan de training. OvDG-en zijn bij een grootschalig incident degenen die ter plaatse de geneeskundige hulpverlening coördineren.

Kennis en vaardigheden

Op een scherm trainen de crisisfunctionarissen hun procedurekennis en vaardigheden. Wat is de beste aanrijdroute om bij de plaats incident te komen? Welke rol speelt Rijkswaterstaat? Welke specifieke dilemma’s kun je tegenkomen bij een calamiteit in de Corbulotunnel en hoe reageer je daarop? Na het virtuele deel van de training, volgt een fysiek overleg waarin elke calamiteit multidisciplinair wordt nabesproken en geëvalueerd. De virtuele omgeving is ook daarbij ondersteunend: situaties kunnen worden nagespeeld om gevolgen van keuzes inzichtelijk te maken.

Oefening

De XVR-training maakt deel uit van een uitgebreid trainings- en oefenprogramma voor alle hulpdiensten. Naast de XVR-training zijn er e-learnings, werkbezoeken en in mei volgt een grote multidisciplinaire oefening in de Corbulotunnel

Corbulotunnel

De Corbulotunnel is onderdeel van de RijnlandRoute die de A4 bij Leiden verbindt met de A44 bij Wassenaar. De tunnel is 2,5 km lang. Aan de zijde van de A44 ligt voor de tunnel een verdiepte ligging van 1,4 km lang.

Share This